Scaniros bestyrelsesformand: En person med profil
Rådgiveren stortrives med 14 bestyrelser
Fra NORDJYSKE Stiftstidende, Erhvervsliv, Tirsdag 21. februar 2012
JOB: 47-årige Torben Andersen lever af sine bestyrelsesposter i det nordjyske erhvervsliv- og elsker at være en fri fugl.
Af Lars Høj lars.hoej@nordjyske.dk
HJØRRING: - Min rolle i de mange bestyrelser er at få ideer og tænke dem ordentligt igennem. Kan de lykkes, er der penge i dem, og er det i den retning, den pågældende virksomhed skal bevæge sig? Jeg skal tænke ud over dagligdagen, hvor de fleste har travlt på dag til dag-basis - og måske ikke altid har travlt med det rigtige. Det siger Torben Andersen, som i 2008 sagde farvel til jobbet som direktør og medejer i HP Gruppen. Her havde han gennem 10 år været med til at udvikle koncernen og følte nu, at tiden var inde til et nyt kapitel i livet - nemlig livet som professionelt bestyrelsesmedlem. Desuden brugte han mere tid sammen med ledelsen i HP Gruppen end med sin familie. Den fleksibilitet, som jobskiftet har medført, har givet mere tid til familien.
- Det må kunne gøres bedre Torben Andersen havde allerede dengang en del bestyrelseserfaring og kunne mærke, at han brændte mere og mere for strategiske overvejelser og langsigtede mål end for problemløsning fra dag til dag. Og han havde en fornemmelse af, at meget kunne gøres anderledes- og bedre. - En god bestyrelse skal ledes ordentligt. Medlemmerne skal vide, hvad deres opgave er, og der skal opstilles dagsordener, der peger fremad - og det er desværre ikke en selvfølge, at det er sådan. jeg har mere end én gang oplevet et bestyrelsesmedlem falde i søvn på et møde, og den går altså ikke, hvis man vil have en virksomhed til at udvikle sig. Der er masser af dygtige folk, men hvis strukturen på udviklingsarbejdet ikke er gennemtænkt og bliver fastholdt af en god bestyrelse - ja, så bliver tingene ofte ikke til noget, siger han.
Netværket betyder alt Da Torben Andersen i 2008 etablerede Torben Andersen Consulting, var han medlem af enkelte bestyrelser og havde et stort netværk i det nordjyske erhvervsliv. Planen var klar nok, men hvordan lige gribe det an. - Man indrykker jo ikke lige en annonce, hvor man efterspørger bestyrelsesposter, siger han med et smil. Det blev til det lange, seje træk i det personlige netværk, som langsomt gav pote. - Jeg ved godt, at nogen er modstander af, at man rekrutterer inden for sit eget netværk, men det betyder altså meget, at man på forhånd har lidt styr på, hvem man sætter på en opgave, siger Torben Andersen - næsten med et lidt undskyldende smil og vel vidende, at det dermed kan være svært for udenforstående at komme ind i varmen.
14 bestyrelser er min grænse I dag sidder Torben Andersen i 14 bestyrelser. Dermed er hans grænse nået - hvilket ikke har noget med antallet at gøre. - Der er bestyrelser, der fylder rigtig meget i perioder og ander, som kun kræver ganske få timer om året. Derfor er det umuligt at definere et passende antal, siger Torben Andersen, som har flere kriterier, der skal være opfyldt, før han føler, at hans arbejdsliv hænger sammen. - Jeg skal have luft i kalenderen til uforudsete ting. Det værste, jeg kan gøre, er at belægge min tid 100 procent, for der opstår jævnligt situationer, der kræver handling her og nu. Og det skal der være plads til, siger han. Desuden vil Torben Andersen have både konkret og mental luft til at føle sig ordentligt orienteret om udviklingen i de 14 virksomheder. - Som bestyrelsesmedlem har man både en juridisk og moralsk pligt til at sørge for, at likviditeten er i orden, at der betales skat og moms, og at direktionen arbejder i henhold til de rammer, der udstikkes af bestyrelses. Sker det ikke, skal vi gribe ind med det samme, siger han. Størstedelen af Torben Andersens netværk ligger inden for byggebranchen, hvilket afspejler sig i de bestyrelser, han sidder i. Han røde tråd skal dog findes et andet sted. - En ordentlig bestyrelse arbejde på tre felter - økonomi, ledelse og organisation og fremadrettet strategi. Det er bestyrelsens helt grundlæggende ansvar - og præcis hvad jeg elsker at beskæftige mig med, siger Torben Andersen.
En hverdag fyldt med kapitler Med 14 bestyrelsesposter og konsulentarbejde for yderligere otte virksomheder har Torben Andersen en særdeles struktureret hverdag - og kalender. - Jeg er god til at inddele min tid i kapitler, hvor jeg koncentrerer mig om én ting ad gangen. Og så har jeg altid lange lister over ting, jeg skal huske, siger han. I gennemsnit arbejder Torben Andersen i sit hjemmekontor en dag om ugen, mens resten af tiden foregår på virksomhederne rundt om i landsdelen.
Sundt med en krise - Mange af de ting, der kunne lade sig gøre for fem år siden, skulle slet ikke have været ført ud i livet. Det var blevet for nemt, simpelthen. Det siger Torben Andersen, som selvfølgelig helst havde været foruden finanskrisen - men også kan se forsonende træk ved den. - Kravene til erhvervslivet, både til etablerede virksomheder og iværksættere, er skærpet væsentligt. Det giver en større professionalisme og indsigt i, hvad man egentlig foretager sig, og det er positivt, siger han og slår fast, at: - Når folk gør en professionel indsats, kan tingene som regel også lade sig gøre. Også i dag. Der er mange, som tjener penge i dag, men de arbejder hårdt for det - og det er bund og grund nok meget sundt.
- Jeg har det rigtig, rigtig fint Hvor Torben Andersen før 2008 var økonomisk afhængig af sin løn fra HP Gruppen, er han i dag mere frit stillet. Ingen af hans bestyrelsesposter eller kunder er afgørende for privatøkonomien, og det er et helt bevidst valg. Han elsker sit arbejdsliv i laget over de daglige vande. Her kigges der fremad og holdes fast i de langsigtede mål. De daglige opgaver klarer direktørene, mellemlederne og folkene på gulvet, og sådan skal det være. - Jeg har det rigtig, rigtig fint, der hvor jeg er nu, siger Torben Andersen, som ikke forestiller sig, at hans arbejdsliv nogensinde skal se anderledes ud.
tilbage til nyhedslisten
|